Dec 13, 2010

~perihal Kerok LekoR~


salam.. hye sume.. kite letak tepi jap pasal blog baru pilihan.. ni haaa.. nk cerita sket pasal keropok lekor.. da name pon duk gannu kan,, harus la ini menjadi pilihan hatiku..hehehehe.. well, sume tau kot keropok lekor ni terkenal kat pantai timur.. eh.. jap2.. jika anda org pantai timor, x yah nengade nk sebot2 keropok lekor ye.. sebot seperti biasa.. kepok leko! haahahah.. fiq x dek la reti nk buat camner keropok lekor ni... tapi kalu makan keropok lekor ni, no hal! hahaha.. so fiq nk share skadar pe yg fiq tau n dengan bantuan en.google dan puan wiki.. hahahaha...

kopok lekor ni adalah campuran isi ikan laut, sagu dan sedikit garam.. ade gak yang tambah tepong kanji.. kalau di tambah tepung kanji, tapi yang ditambah tepung kanji ni kurang matap sket la.. bahan2 ni, uli punya uli..punya uli...
maka siap la!! hahah



tak ke orang tergoda tgk kopok lekor tu? haaaaa...


orang tua2 cakap, nak tau keropok lekor tu sedap ke tak sedap, tengok warna keropok lekor tu bile pas goreng.. kalau warna die gelap tu...haaa.. makne nye, banyak la isi ikan yang diguna.. maknanya.. makin sedap la keropok tersebot.. kalau yg warna coklat terang tu.. ala2 comel je bile di goreng, tu banyak tepung kanji.. tu tak la sedap sgt.. yang macam ni banyak kat pasar-pasar malam kat KL.. huhuhuh..


nk cite sket ade la one fine da, minum petang wif my family, atas meja ade

a slice of chocolate indulgence

ngan


sepinggan keropok lekor..

tanpa berfikir panjang!!! tangan ini pantas mencapai..... keropok lekor! yihaaa!!! kek i tolak tepi oke!! hahaha.. tu dia.. penangan mereka yang bergelar keropok leko..

dah la! makin bnayak fiq ckp pasal kopok lekor ni, makin lapo perot ni.. hahahaha.. eyh.. jap2.. sebelom anda meninggal kan blog ini.. hehehehe.. klik la sini jap..
[BPM] vote for no 147 dalam kategori 4..

tenkiu guys!! chow dulu!!! hiyaaahhh!!!!

27 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. apa beza kepok leko yang liat and kepok leko yang rangup?

    ReplyDelete
  3. lapar.. lapar... lapar... :p

    yela2.. klik lah nie... huhu.. kempen berkempen !

    ReplyDelete
  4. syed: haaaip!! kek plak die tgk!! hahahaha

    ReplyDelete
  5. zwan sabri: kopok yang bnyak tepung kanji, pas goreng akan lagi rangup.. so sedap la nk makanl. tp bile da sejuk, die jadi liat tau.. x sedap da nk d mkan. kalau yg kurang kanji, panas ke, sejuk ke, still sedap di makan.. hehehe..

    ReplyDelete
  6. Jeely jelly : hahahaa.. series lapa kan? hahahaha.. yea!! cik jeely da klik.. tenkiu2.. hahahaa

    ReplyDelete
  7. ptg2 lepak ngan mber ramai2 mkn keropok lekor mmg best...

    ReplyDelete
  8. lme x mkn 'kepok'.. :D *sebut mcm org ganu sbb mmg org ganu

    ReplyDelete
  9. mizi: wah!! tu terbaik kot!! dpt lak kopi kau!! time2 ujan ni sedap! hahha

    ReplyDelete
  10. farah hanim: hahahaha.. g la cari kepok! makang kepok losong sedak sket!! hahahaha

    ReplyDelete
  11. lapo2 tengok kopok lekor ptg2 hujan camni...

    ReplyDelete
  12. S..U..D..@..I..S: lapo kan? syok nye kalu dapat... makan yg panas2.. hehehe

    ReplyDelete
  13. guess wat, i prefer a slice of cake itu...
    yummy!


    Latest Entry:
    http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/giveaway-edy-terbang-jauh-jauh.html

    ReplyDelete
  14. hmmm dok pelik ni...ramai sgt buat entry pasal kepok lekor hari ni..

    heheheheh...

    salam perkenalan....

    http://jommembebel999.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. wooo..gile la tolak SR weh...besa la ank ganu kan..mesti kepok gak cri nye..

    ReplyDelete
  16. oooo mc tu ka pilih kopok lekor

    hbs kopok lekor afiq itam gelap or coklat terang??

    errkkkk ok lupakan..

    ;p

    ReplyDelete
  17. Daniel Adie: wah! gitu la!! takpe2.. nanti adie dtg gannu, rasa sendirik kopok lekor original! baru adie tau.. haha

    ReplyDelete
  18. cik bebel sentiasa: oh.. ye ke? hari keropok sedunia barangkali.. hehehe

    ReplyDelete
  19. Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) : hahahaha.. sebab bukan selalu jumpa kopok lekor ni.. SE bila2 je bole cari kan? heheeh

    ReplyDelete
  20. mr syazwan: haaa... kopok lagi gelap lagi sedap! hehehe..=P

    ReplyDelete
  21. suka dua2..
    so I choose both..
    haha
    tamak gile aku ni. :P

    ReplyDelete
  22. azam shah: mak aih en. azam! tamak haloba nama nye tu/.. hahaha... tape2,, amek2..

    ReplyDelete
  23. salaam,, great.. nice blog..

    visit please.. http://apistail.blogspot.com/

    _syukRan..

    ReplyDelete
  24. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

    Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

    wooooo vote ko ni.....

    kopok lekor tu sodap makan panas panas..... kopok losong ke tu

    ReplyDelete