Feb 11, 2011

ciku oOooO ciku

assalamualaikum... ehem2, buat pe je tu?? hehehe..ak baru perasan, 2, 3 post ak sebelom ni kan, macam mak cik-makcik and pak cik-pakcik sket... hahaha.. ye la, cite paal pegi pasar, pasal gi kebon.. hahah.. tape la kot, skali skala tuka mood.. lalala.. so pakcik afiq, hari ni nk cite pasal ape plak? hahaha.. haaa.. hari ni, nk cite pasal ciku!!!! 


smalam pegi carefour, nak cari instant coffe.. so tetibe ternampak buah ciku.. murah plak tuh! 6 bijik, harga dalam rm2.++ jep.. haaa.. murah kan? kan? hehehe.. actually, sejak kat kg aritu da teringin nk mkn ciku, so bile jumpe ni, rembat je la.. hahaha... 


sedap ke buah ciku ni pakcik oii?? hahahaha... bab rasa ni, tak ley la nk komen kan..ade org suke, ade org tak..kalau yang suka, sah2 la diorang ckp sedap.. kalau x suka, of kos la tak sedap katanya.. alaaa... masing-masing punya cita rasa la kan.. alah, kalau janda anak 3, kalau da berkenan kat hati, korang ngorat jugak kan? so konsep die same la.. errr.. ke tak same? hehehe..


ni meh nak bagi tau sket kelebihan buah ciku ni...



  Buah ciku kaya dengan gula bebas, vitamin C dan bahan mineral terutamanya kalsium. Bagi tiap-tiap 100 gm bahagian yang boleh dimakan, ciku mengandungi:

82 kcal
79.1 g
0.4 g
0.8 g
18.4 g
0.9 g
0.4 g
16 mg
4 mg
2.3 mg
21 mg
31 mg
        0.01mg
0.06 mg
2.8 mg
6.5 mg
Tenaga
Air
Protein
Lemak
Karbohidrat
Fiber
Abu
Kalsium
Fosforis
Zat besi
Natrium
Kalium
Vitamin B1
         Vitamin B2
Niasin
Vitamin C


haaaa..gempak tak gempak??? so, ape kata korang try buah ciku ni.. sedap!! tak salah mencuba sesuatu yang baru.. hehehe...






p/s: masih terkejut dgn kebenaran yg .... =.=''

8 comments:

  1. JARANG GILER MAKAN BUAT CIKU


    TPI SEDAP KAN!

    nyam3..


    tpi kalau cikunia den x suka!

    haha

    ReplyDelete
  2. Aiseh, banyaknye kelebihan dia..
    tapi aku x suka makan buah ciku..
    huhu

    ReplyDelete
  3. tu dia siap menyanyi nk g pasar peewitt hehe lawak ah, sy suka buah kuci eh silap ciku thanks for the info ni yg buat lg suke kat cik ciku...

    ReplyDelete
  4. saya ade kawan nama ciku...berkaitan kah??haha

    ReplyDelete
  5. Dah lamalah tak makan buah ciku hehehehe +_+

    ReplyDelete