Feb 2, 2011

jom p pasar!!! lalaalal..

salam.. halllo sume... hari ni, pagi2 mak ak kejot..(tak de la pagi bebenor) ajak g pasar..''afiq, bangun, ikot mak p merket meh'' erk.. takdenye mak ak tetibe nk ckp utara...tak penah pon..so sila jgn percaya dialog tersebot.. mak ak ckp camni... ''apik, bangon-bangon.. temang nok g pasor jap..mok nok beli kepok ni'' haaa!! walau mak ak orang melaka, loghrat gannu die mantap ok! hahhahaha... mamai2 je ak pepagi hari, tido lmbat kot semalam.. huhuh.. so, gigih la ikot mak i yg gojes tu g pasar.. hello! mak ak cantek ok! hahaha.. tetibe je..


ape?? x macho g pasar? wawawaw.. ckp pakai idong eyh! suke-suke kembang, suke-suke kuncup! hahaha..haa, untuk mereka2 yang bergelar lelaki, bukan budak lelaki sebelah pintu je, sume lelaki! hahaha.. tetibe zami kene.. lalalalala.. penting tau korang g pasar ni.. at least tau camner nk pilih ikan,sayur n ayam tu sume.. masa muda remaja bole la, mak tolong beli kan, tak pon mkn kat kedai.. tapi.. kalau korang da idop bujang t, xkan hari2 nk beli makan kat kedai? rabak poket tu.. huhuh


lagi satu, kalau korang tak tau nk beli ikan, sape yg nk tolong belikan? mak cik sbelah umah? kalau mk cik tu anak ramai, bole la, at least die tau camner nk beli ikan.. kalau jiran korang tu andartu + x pndai masak? haaaa.. tak ke korang yg masak nanti? tak pasal-pasal kene ngorat ngan beliaw..erk.. kluar topik.. hahahaha...


nk share la few things yg ak tau pasal nk beli2 ikan ni.. yg da tau sila duduk diam2.. hehehe..

ikan
  •  yg paling penting, tgk mata ikan tu.. kalau merah ala2 ikan tu baru pas nanges, sah2 ikan tu tak segar!
  • picit2 sket ikan tu.. pas korang picit, tgk tmpat korang picit tu, bentuk kembali mcm biasa or bile korang picit, jari korang terus tembos? kalau tembos, sila cari kedai lain...

sayur
ni paling senang kot...tgk sahaja kondisi sayur tesebot.. kalau x bermaya, nmpak mcm kurang vitamin, sah2 tu tak segar! so sila senyum kat makcik tu, dan belalu pergi.. jgn korang marah lak mkcik tu sebab sayur tu layu.. kecik ati die kang..

ayam
ayam tak bnyak cekadak kot kalau nk beli, just pilih saiz2 yang korang nak je..nk gemok2 ke, or kurus2.. tapi, kalau ayam tu da lebam2 kat isi nye, jgn korang buat2 tak nmpak plak!  buat2 la sakit perot ke, pastu bla dari kedai tu..

haaa... abg2 sekalian, ingat penting tau benda ni, erk,,jap2.. ade gak pompuan tak tau nk beli ika? ak sebat ngan getah paip kang kalau tak pandai beli ikan! hahaha.. garang tak ak?? huhuh.. jom tgk pasar kat my home town! =)











.:done:.

20 comments:

  1. pasar ni nmpk kemas dn teratur la, x mcm pasar kt tmpt laen...kt mne ni???

    ReplyDelete
  2. rajinnye gi pasar kan..laen kali kalau nak gi pasar,jangan lupe ajak tau!

    ReplyDelete
  3. wow~!! laki gi pasar!! bgus2!! trjamin mse dpan.. sjuk ati bini.. sejuk perut mak!! aww~!! haha

    jom singgah sini plak.. scooter terbalik la plak!

    ReplyDelete
  4. wahhh bagus dan rajinnnyaaa g pasar...boleh buat solan menantu..eh pasar mana ni? cm bersih je...

    ReplyDelete
  5. saya kalau kat kampung hari2 ke pasar

    ReplyDelete
  6. Thanks Afiq for da tips2 nak blei ikan,sayuq n ayam tuu..
    btw, aku ni x penah pi pasar.. seingat aku, skali dua jer yang aku penah pi pasar.. so aku memang langsung x kenaila ikan2 ora sayoq tu suma..
    btw, tips2 yang bagi tu sikit sebanyak dapat membantu.. thanks! ;)

    ReplyDelete
  7. xnk g pasar mlm...xthn bau daging hehe...

    ReplyDelete
  8. Mak ak kata kalo sayur yg bekas makan ulat lg fresh drpd yg bersih sgt tu. 83% diyakini kebersihannya... ^_^

    ReplyDelete
  9. bleh dikire dlm idup aku bpe kali g pasar.... oohh aku bkn anak derhaka..... haha

    ReplyDelete
  10. hello!

    ai reti pilih brg basah okeii :p

    yepp!

    lelaki msti kena tahu bli brg basah. mcm bapak aku :pp

    ReplyDelete
  11. slalu pergi pasar..tapi ttp tatau nama ikan...haha!! thts y beli ayam , udang , sotong je ...

    ReplyDelete
  12. bgus2...aku agak fail bab beli ikan ni...haha..nama ikan pon aku cam tak cam je..haha

    ReplyDelete
  13. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    dah lama tak gi pasar sebab selalu gi giant ajerrr semuanyerrr ade....

    ReplyDelete
  14. alamak! kantoi tak reti pilih ikan...sebab selalu beli sotong and udang je...hahahahaha...


    new entry: 2011: Tahun yang ajaib

    ReplyDelete
  15. sesekali aku ke pasar jgk. mak suruh. tapi selalu salah beli ikan yg dah kurang segar. balik rumah kena sound, tajuk yg sama iaitu cara pilih ikan. haha

    ReplyDelete