Feb 9, 2011

kaitan pujaan malaya ngan ubi kayu???

assalamualaikum... hye sume.. ape kabo? sehat sume? hah! baru nk update! akibat cuti chinese new year, ak pon cuti skali! hahahaha... sedikit malas nak update.. eh afiq, jgn malas2. camner nk berjaya cam Abg Eq kalau malas2 cenggini.. hehehehe.. ^___^ .. ak nak share sket pe yg ak buat masa cuti chinese new year ari tu.. 

masa cuti, sempat la balik kg kat Alor Gajah. melaka.. jumpe nenda tersayang jap.. huhuh.. seronok la bile dpt jumpe kazen2 ku yg sengal tu.. kazen yg tak bape nk best pon ade gak! hahaha.. tp tu letak tapi! tak baik cite! hahahahaha...

kesahnye, hari ke 2 kat umah nenda.. ngah syok2 mengulor cam ular saye telan lembu, tetibe nenda panggil.. "mat pit" katanye.. neneda dari dulu pnggil ak camtu! hahaha.. "tolong nenek tebang pokok pisang kat balakang umah ni meh! sayang, pisang tu kalau tak amek.." hah! tu die, nenda i!!! hahaha.. ak pon ala2 naga baru bgon tido, mengeliat!!! hahaha.. bangun la jugak kan..ala, bkn selalu die minx tolong...

bermula la perjalanan masok kebon nenda ak..hahaha..mcm jouh je..blakang umah je pon..lalalalala.. sronok jugak la, ak pegi ngan kazen ak..nenda ikot skali! tunjuk jalan.. ayahnda , enrazak, ikot skerat jalan je.. hahaha..malas nk jln jouh2 katanye! eleh! saje la tu! hahahaha..



kejenye siket je pon..tebang pokok pisang ngan cabut ubi kayu.. haaaaaaa.... mesti ramai yg tak pernah cabut  ubi kayu kan?? kan??? kannn???? haaaa.. baik ngaku... hehehe.. psss...ak pon, sbenarnye first time cabot! hahahaha.. sgt seronok! sebab nak tarik tu sgt senang! hehehehe.. cabut la 2 pokok ubi.. pastu pokok pisang lak, sebatang tumbang di tangan afiq razak!!! hebat tak ak?  erk.. tak hebat? ok2.. teruskan membaca.. hahaha..

jom tgk gamba la.. hehehe.. walaupon g kebon, gigih snap pic!!! hahahaha.. =P

 hah!!! tgk!! nenda i kuat lagi tau!!!! naik bukit siap!!! hahaah


 ok, untuk memotong pokok pisang, kite harus cari urat2 nye terlebuh dahulu.. dah! tak yah nak
kelentong! ko libas je parang tu!!! 2, 3 kali tetak, tumbang dah! hahaha


 owh! introducing! kazen ak yang ting tong!!! si keding ni!!!! hahaha.. abid name nye.. ok sume, say hi too abid.. HYE ABID!!!... bagus anak murid..hehehe...


meh, nak share sket pada mereka yang belom pernah cabot ubi kayu ni.. cara nye senang saje!
  • mula2, pegi carik pokok ubi! kak pasar tak aci, sebab tu da dicabut..ko nk cabut ape lagi kalau kat pasar tu? hahaha.. n sila minx kebenaran tuan die dulu ye, kang tak pasal2 kene maki.. hahha

  • pastu, sila ambil posisi yang ditunjukkan kat bawah, yes! kene posing2 sket, baru la org kata cabout ubi dengan gaya mutu keunggulan! *eyh..cam penah dgr je tag line ni.. hahaha

  • dengan perlahan2, tarik pokok tersebot ke atas.. pastu gerak kat batang pokok tu ke kiri dan kanan.. buat pelan2..jgn gelojoh! nak lagi feel, pasang lagu dandut! haaaa.. baru la hasil gelekan tu mantap! hahaha.
  • lepastu, tanah yg lekat kat pokok tu, goyang2 la kan? hahaha.. bile da goyang2 tu, korang teruskan goyang bontot anda! hahaha.. jap lagi,  terkeluar la isi peroy ubi tu!! haaaaaa.. camni..




erkk.. ko tanye ini ape? ni la biskot meri.. ubi kayu nye adik oi!! hahaha

sempat la jugak kitaorang petik lada2 yang merah menyala kat pokok tu! series seronok! hehehe.. ^__6



adeh.. panjang lak entry kali ni..hahaha... ok2, da nk abes da pon.. nk tunjuk lagi satu pic.. tapi sebelom korang tgk gmba ni, korang kene bukak lagu pujaan malaya dulu....
:
:
:
:
:
:
:
:

dah pasang? haaa.. ok2.. baru leh tgk..
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

tu dia!!!! pujaan malaya!!! lariikkkkkkkkkk!!!! hahahahahaha

13 comments:

  1. cabut ubi macam zaman jepun..huhu

    ReplyDelete
  2. inilah bahana anak teruna masuk kebun mcm nilah jdnya


    dgn berpakaian seluar jeansnye


    hinggat kat kebun ada org nak ngorat apa??

    hahahaha

    tpiiiiiiiiii


    seiyes wan x nah cabut ubi...


    cabut bulu SELALU... bulu tiak ok!

    agagaggaga

    ReplyDelete
  3. klu rajin meh jom p rumah tlg cabutkan ubi kayu
    nk patah pinggang cabut mase cuti ritu..
    last2 give up n bia cmtu je
    heheh

    ReplyDelete
  4. hahha..
    afiq msuk kebun pon nk encem2, macho2 nah?? galakkk...

    nk ubi kayu!!!!

    ReplyDelete
  5. cayalah..dah lama aku tak berkebun ni fiq..hehe

    ReplyDelete
  6. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Kajang Pak Malau kajang berlipat,
    Kajang hamba mengkuang layu,
    Dagang Pak Malau dagang bertempat,
    Dagang hamba Tumpang lalu

    Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

    uiihhhh rajinnyerrr tebang pisang... cabut ubi... petikkk cili.... uuhhhhh berbudi pada tanah dapat lerr hasilnya

    ReplyDelete
  7. hohoi ! mintak skit ahh ubi tuh ! :P

    ReplyDelete
  8. best2! bila nak ajak abg eq balik kg ni? hehehe

    ReplyDelete
  9. tudiaaaaaaaaaaaaa... kena lari sungguh2 nih. haha

    ReplyDelete