Mar 6, 2011

Malam Kreasi Baru [Review]

salam... hye korang.. hari weekend ni korang wat pe je? duk umah je? lah, g la kuar.. jalan2.. haaa.. malam ni, kalau korang tak de benda nak buat, ape kata korang pegi tgk show kreasi baru kat aswara... semalam aku ngan eizhar pegi tgk show ni.. seriously, sgt syok! tarian sgt comel..


ok2, malam kreasi baru.. ape tu? mengikut fahaman aku, kreasi baru ni adalah satu persembahan yang berkonsepkan pembaharuan.. tarian tradisional, pakaian tradisional tapi gerak langkah tarian tu di beri nafas baru.. menarik kan? malam kreasi baru ni menghidangkan 12 jenis tarian kepada penonton... ape jenis-jenis tarian tu? jom kite tengok..

joget Gamelan Ku Sari

tarian ini mengisahkan tentang kehidupan 8 orang penari yg ingin memikat hati seseorang yg ingin mereka miliki walaupun hanya seketika.


Sayangku Nyonya
gerakan yg diinspirasikan dr kehidupan msyarakat Baba dan 
Nyonya. fokusnya pada kecantikan dan kesantunan gadis kaum ini. pencampuran elemen tradisi melayu dan cina mnjadikan msyrakat ini m'punyai keistimewaan budaya sendiri.


Budding Lotus
sebuah tarian cina yang diolah dari pergerakan tarian tradisonal cina yg melambangkan kegembiraan dan keriangan serta memberi semangat kpd kehidupan alam semesta.

Inang Renek
merupakan sebuah tarian kreasi baru yg dicipta oleh Wan Nor Mohammad Wan Alam dgn iringan lagu inang tua. tarian ini mendapat sambutan yg hangat sewaktu dipertandingkan semasa Festival Tari Kebangsaan.

Zaina Alzina

Pasu
dari tarian tradisi kuda pasu yg dimiliki suku kaum bajau di kota belud sabah. ia menggambarkan kuda yg dipacau dan penunggang yg memacu.

Angin peteri

tarian ini diadptasi dr permainan Main Peteri(upacara perubatan di kelantan) tarian ini berasaskan gerak silat,makyung dan pain peteri

Inuman Kasuban A'gle

berasaskan tarian igal-igal. dianspirasi dari bentuk dan gerakan burung helang. tarian ini menguji keseimbangan penari

Jathilan Gemblak

berasaskan gerakan kuda. menjadikan simbol kekuatan pasukan tersebut dalam setiap pergerakan. penari lelaki akan berada dibawah, membuat gerakan kuda,manakala wanita pula akan berada di atas menunggang kuda-kudaan itu.

Tandak Begambeh

tandak adalah sebuah tarian rakyat yg berasal dr sarawak. Tandak bermaksud menari..tandak bergambeh merupakan satu eksplorasi dari budaya msyarakat melayu dan iban Sarawak, iautu kombinasi bermukun(berbalas pantun), bertandak(menari) dan berjampak(mcampakkan sejumlah wang kedalam dulang sebagai pengeras)

Zapin Titar Branak

zapin merupakan tarian raktyat melayu yg beasaskan kesenian Arab-Parsi yg tlh disesuaikan dgn kesenian melayu. Zapin bermaksud gerak kaki drp perkataan al-zabin. gerak tari dldm kreasi baru ini bertumpukan pergerakan kaki.

Joget Cak Kun Cak

tarian kreasi baru karya Razin Ahmad dan diolah semula oleh Suhaib Daud. kreasi baru joget diinspirasikan dari joget lambak melaka. Cak Kun Cak mengangkat tradisi msyarakat majmuk yg terdapat d negeri melaka.

nah! 12 jenis tarian yang sgt istimewa persembahan fakulti tari ASWARA.. tarian-tarian ni sume sangat menarik.. dan comel-comel.. hehehe.. bile abis je persembahan, da jadi kebiasaan, kiatorg turun ke stage, jumpe sifu kitaorang dalam tarian ni..

kak ika, ngan abg naim...

n malam ni jugak dapat kawan baru! hahaha...


syuqry n afiq razak..

so kalau korang macam berminat, cepat2 tau! coz malam ni, ahad, show last diorang!! cepat2!! tiket boleh dapat kat ASWARA(panggung eksperimen) dengan bayaran rm20 untuk dewasa, rm10 untuk pelajar..  show mula kul 8.30pm.. haaa.. ape lagi.. pegi cepat!!!





12 comments:

  1. meriah..alamak tak fening ke dengar muzik tarian tu

    ReplyDelete
  2. wah... mcm best jer.... huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. Daniel AdiE: haaa.. sgt meriah!!!! best giler.. heheh

    ReplyDelete
  4. IMAHSHAH: pening? tak de la.. seronok ade la.. fiq suke lagu2 tradisional ni.. ^__^

    ReplyDelete
  5. Azham Vosovic : hehehehe..best giler!!! ^___^

    ReplyDelete
  6. cantiknya tarian...nak tgk gak pasni..ajak k?

    ReplyDelete
  7. baju2 penari sangat menarik!

    jom menari!

    lalala

    ReplyDelete
  8. HAHAHA, kau tak nari lak?? :P
    p/s: lotus tu stail doh!

    ReplyDelete
  9. beshnye...nih yg nk blaja nari gak nih..

    ReplyDelete