Nov 16, 2011

biar ikhlas ye dik..

"Kalau dah nama LELAKI tu meang LELAKI jugak.. Baik yang tua, baik yang muda. Barang mesti bersepah-sepah.. Tak kiralah barang sendiri atau barang rumah.. Kalau kemas pun, asal boleh jer.. Nanti mesti yang perempuan kene kemas balik. Kan dah dua kali kerja??!!! Saboooor jela~.. Gggrrrr..==,"
tu dia.. start blogging ngan quote kata-kata seseorang...  salam.. hye sume.. actually ni status fb one of my fren dalam fb.. err.. tak kenal sgt pon die.. add kat fb camtu je.. past x penah nk bertegur sape pon.. huhuh.. tapi semalam fiq nmpak status ni kat wall die.. dengan pantas ak balas:

  
"Sebab tu la diciptanya wanita.. Untuk menampung kekurangan.. Tuk melengkapi 
satu sama lain.. Biar ikhlas dalam buat kerja.. ^_^"


adik.. memang la lelaki tu ramai yang suke wat sepah.. fiq akui.. fiq sendiri pon lelaki.. bersepah juga barang-barang... tapi.. jangan la marah sampai camtu.. kalau kite buat kerja.. biar ikhlas.. jangan ungkit- ungkit.. ok.. faham kamu penat.. tapi, biar la kepenatan tu berbaloi.. buat kerja ikhlas, penat dpt pahala.. buat kerja tak ikhlas, penat.. pahala x dpt..penat je lebih..


ok.. cuba korang buat kerja dalam keadaan gembira.. keadaan tenang jiwa.. seronok tak buat kerja? penat tu memang ada.. tapi seronok kan? okskang cube buat kerja masa tengah marah.. penat jugak kan? tapi seronok tak? sedar tak buat kerja dlm keadaan marah, 2 kali ganda penat nye tau.. 1st penat sebab buat kerja.. 2nd penat sebab marah.. marah tu penat tau.. gune emosi.. berkerut dahi..penat sume tu..


so pasni.. kalau tak suke skali pon kerja yang kite kena buat tu.. cube tarik nafas panjang2. tuka mind set.. dari pada marah.. kepada suka.. tak yah marah2 bile buat kerja..  awak maki-maki pon. kerja tu kene buat jugak.. so baik tenang kan fikiran jap..pastu buat kerja yang kite kena buat tu..






tak salah kan kalau ikhlas wat kerja? =) 
 

No comments:

Post a Comment