Feb 27, 2011

AfiQ RazaK perasan Jadi Model! hiyaakkk!

salam... hye kawan-kawan!!! (da macam upin ipin da) hahaha.. lame nye ak tak jumpe baby ak ni.. lame sgt kot tak update... sebab ape? al kesah nye, isnin ni ade event kat kampus.. so, ak terlibat la tuk event tu... jadi pelakon tambahan sajorr!! tak mampu nk jadi watak utama! hahaha... walaupon sekadar watak tempelan, tapi penat nye... ya allah.... tak tertanggung rasa nya.. ahaha..saje je la.. sebab buat benda yg kita suka, so tak la terasa bebannye.. walaupon mandi sehari sekali je...sebab practice nye pasal huwaaaaaa... kene bekorban la sket.. nk wat camno..

hah! berbalik pada tajuk entry... yaw!!! ak gelak besar bile bukak fb ak tadi.. ade sorang mamat ni, share link kat fb ak.. so ak dengan semangat yang waja nye, tgk la ape yg die pos kan tu.. nak tau ape die??? haaaaaaaaaa....... ce tgk..ce tgk...


hahaahha..nampak tak??? rahsia model/panduan menjadi model!!!!! tu diaaa!!!! hahahaha.. bile ak tgk je benda ni.. terus terpikir, adakah mamat ni pikir ak layak jadi model, lantas die share benda ni kat wall ak? hahaahah

so, ape korang rasa,
a) memanag mamat ni rasa ak memang bole jadi model, aka ak ni sorang makhluk yg kacak lagi bergaya

b)mamat ni nk bisness, die share je la kat sape2.. or

c) mamat ni silap share... hahahaha.. kot2 la die tgh mamai ke... tershare kat ak! hahahaha

so cepat! bagi pandangan korang!!! (BAIK KORANG JAWAB A!! KALAU TAK, AK TAMPO MUKE LAJU2)  hahaahha.. ^___^

Feb 24, 2011

Puitiskan Diri Anda



wink!!!! haaaaa.. nmpak tak baner tu? cik atiq comel kite ni ha buat segmen.. puitis kan diri anda.. adeh.. bunyi cam best, tapi.. persoalan nye.. puitis ke kaw afiq razak??? hahahaha... tak pasal2 kul 1 pagi duk puitis2..kalau mak ak tgk ni, kompem die kata ak meroyan.. haaaa.. untong2 kawen kan ak tros..hahaha.. gatal nmpak!!! sile sepak afiq razak laju2.. hahaha.. jom2, kite tgk afiq razak ni, kretip ke tak kretip... =) ckp pasal cinta bole?



cinta...
mereka kata cinta itu indah
manisnya bak madu
tapi
cinta yang singgah
pahit
umpama hempedu

cinta
mereka kata cinta itu penawar duka
buat kita tertawa
tapi
cinta yang menjelma
hanya meluka
peritnya masih terasa

cinta
mereka kata cinta itu meberi semangat
tuk terus menuju hadapan
tapi
cinta yang ku dapat
menghancur harapan
menjadi kaca tiada nilai...

tapi..
aku masih tegar
mencari cinta
kerana aku pasti
cinta sejati menanti...

hehehehe.. bole ke ni cik atiq oi... cam tak best jek? hahaha.. camner nk jadi cg b.melayu camni? hahahaha... smpai tu je la..


Feb 21, 2011

azizulhasni awang hero kita!!!!!

assalamualaikum... hye sume.. pe kabo? pergghh!! lagi x update blog! dekat seminggu.. mula-mula nak update pasal my camping last week, tapi ak tangguh kan pasal tu dulu jap.. sebab ape??? haaa.. baca tajuk! mesti ramai da tau kan pasa ni.. well, hehehe.. afiq, biasa la.. lambat sket.. ngeee... yang da tau tu, baca je la ye.. hehehe.. yang tak tau, meh ak nk cite, nape si azizul hasni ni hero kira..

laaaaaaaa... ade yg tak kenal ke beliau? tape2.. klick je ni.. 

haaa.. da baca? hebat kan beliaw! hahaha.. bangga.. orang gannu tuh!... oke2.. tak penting bab tu, nape ak kata die ni hero kite?? semalam,  azizulhasni berlumba dalam Kejohanan Trek Berbasikal Siri Piala Dunia kat Manchester  malang tak berbau kata orang, masa pusingan terakhir dalam perlumbaan tu, pelumba Sepanyol, Juan Peralta Gascon tergelincir and then  terlanggar Azizulhasni. pergh.. bayangkan, dengan kelayuan yang sgt laju tu( erkk..cam pelik je ayat aku.. hehehe) berlanggar plak tu, mau nyer tak terseret jauh abg basikal kite ni.. huhuhuh...
and hasil daripada perlanggaran tu, ni la yg terjadik..

 kayu 23 centimeter tertusuk kak kaki!!! perghhh!!!! =.=''

kaki azizulhasni tertusuk serpihan kayu!  cube korang bayang kan.. serpihan kayu 23 sentimeter kat dalam kaki.. sedap tak sedap tu?? adehhhh... tapi... satu perkara yang buat ak sangat kagum katabg kite ni, beliau boleh bangun balik, kayuh basikal.. korang mampu? sakit2 tu, bagun balik, sambung pe yg korang buat.. ak rasa, kalau ak la kat situ, mesti blur2 lagi kot.. feeling2 sket, pastu baru sedar diri.. hahaha.. tapi beliaw TIDAK!!! terus dirembatnye basikal tu, naik balik, kayuh smpai ke garisan penamat!!!!  SANGAT BANGGA dengan beliau!!!huhuh
alhamdulillah, kecederaan tu tak serius, and pembedahan kecil dah dijalankan tuk buang serpihan kayu tu.. huhuh..



ni few pic masa kejadian tu.. huhuhuh... 

ngeri lak ak tgk ni bnyak2 kali.. huhuh


kaw tengok!!! kaw tengok!!! gigih kayuhbasikal!!! walau pon kayu still kat kaki.. adeeeehhh.. huhuh..

azizulhasni ni aktif gak berbloging tau.. klik sini lau nk jenguk blog dia.. [azizulhasni awang]..lau nak tgk lagi pasal ni, klik je kat sini.. video pon ade,, uhuhuh... [abg basikal xcident]

semangat kesukanan yang tinggi ni ak rasa kite kene contohi.. bukan senang nak cari orang yang betul2 gigih  macam ni tau.. uhuhuhuh.. so, jom la kite doa2 kan semoga azizul hasni awang cepat sembuh and bersedia tuk harum kan nama malaysia!!!



Feb 15, 2011

Contest Ada Apa Dengan Cinta?

salam.. hye sume.. mula, fiq nak ucapkan salam maulidur rasul buat semua yang beragama islam.. tak kira la, islam pada nama atau pada hati.. =) moga rasulullah menjadi contoh kita yang teragung..


ok, ni kire quick update la, coz ade bnyak keje nk kene buat,.. eheheh..gigih jugak taip entry jap.. pasal ape? haaaa... sila baca tajuk kembali.. hahha..tade la.. ni contest yang inche Qarl kite buat.. ntah ape angin abg kite ni.. tetibe buat contest pasal cinta.. ehem2.. dlama hati ada taman kah? hahaha.. itu kene tanye abg Qarl sendirik.. hehehe...

nak tau lebih lanjut.. klik saje [blog Qarl]

tuk contest ni, ak kene tulis pasal ape ak rasa pasal cinta.. adeh.. bab2 cinta ni memang fail sket..hahaha.. lau ni subjek lam spm, sah2 dpt 9G.. hahaha.. tapi takpe la.. cinta.. hmmm.. ape afiq razak rasa pasal cinta? haa.. tgk la kat bwah ni.. huhuh...




hahaha..poyo tak? kalau poyo, sila lari keliling padang, pastu jerit, afiq poyo!!!! tape2, ak tak marah... tapi ko tanggung la malu sendirik.. hahaha.. ok la.. smpai sini je kot.. malam ni nak kene siap kan at least 5 ilustrasi buku.. hah? nk buat pe? huhuh.. ni kire my part time job la, buat ilustration for children books... hope karya ak n my fren terpilih.. nanti ade masa, ak cite lagi pasal ni k?

tuk en Qar... good luck to you!!! of course qarl nye contest bnyak smbutan!! hehehe.. 

.: DONE:.

Feb 12, 2011

terima kasih dan selamat tinggal...

andai kau membaca coretan ringkas ini... aku hanya ingin berterima kasih...

terima kasih
kerana  singgah dalam hidup ku..
  kerana buatku tersenyum..
  kerana mengajar aku erti sayang...
  kerana memberi aku harapan...

kini ku kuat..untuk ucapkan selamat tinggal...
selamat tinggal duka
selamat tinggal segala penantian

teima kasih dan selamat tinggal (!)


take a very good care of your self.... jangan selalu tension2... jgn makan donut bnyak sgt tau... =')

Feb 11, 2011

ciku oOooO ciku

assalamualaikum... ehem2, buat pe je tu?? hehehe..ak baru perasan, 2, 3 post ak sebelom ni kan, macam mak cik-makcik and pak cik-pakcik sket... hahaha.. ye la, cite paal pegi pasar, pasal gi kebon.. hahah.. tape la kot, skali skala tuka mood.. lalala.. so pakcik afiq, hari ni nk cite pasal ape plak? hahaha.. haaa.. hari ni, nk cite pasal ciku!!!! 


smalam pegi carefour, nak cari instant coffe.. so tetibe ternampak buah ciku.. murah plak tuh! 6 bijik, harga dalam rm2.++ jep.. haaa.. murah kan? kan? hehehe.. actually, sejak kat kg aritu da teringin nk mkn ciku, so bile jumpe ni, rembat je la.. hahaha... 


sedap ke buah ciku ni pakcik oii?? hahahaha... bab rasa ni, tak ley la nk komen kan..ade org suke, ade org tak..kalau yang suka, sah2 la diorang ckp sedap.. kalau x suka, of kos la tak sedap katanya.. alaaa... masing-masing punya cita rasa la kan.. alah, kalau janda anak 3, kalau da berkenan kat hati, korang ngorat jugak kan? so konsep die same la.. errr.. ke tak same? hehehe..


ni meh nak bagi tau sket kelebihan buah ciku ni...



  Buah ciku kaya dengan gula bebas, vitamin C dan bahan mineral terutamanya kalsium. Bagi tiap-tiap 100 gm bahagian yang boleh dimakan, ciku mengandungi:

82 kcal
79.1 g
0.4 g
0.8 g
18.4 g
0.9 g
0.4 g
16 mg
4 mg
2.3 mg
21 mg
31 mg
        0.01mg
0.06 mg
2.8 mg
6.5 mg
Tenaga
Air
Protein
Lemak
Karbohidrat
Fiber
Abu
Kalsium
Fosforis
Zat besi
Natrium
Kalium
Vitamin B1
         Vitamin B2
Niasin
Vitamin C


haaaa..gempak tak gempak??? so, ape kata korang try buah ciku ni.. sedap!! tak salah mencuba sesuatu yang baru.. hehehe...






p/s: masih terkejut dgn kebenaran yg .... =.=''

Feb 9, 2011

kaitan pujaan malaya ngan ubi kayu???

assalamualaikum... hye sume.. ape kabo? sehat sume? hah! baru nk update! akibat cuti chinese new year, ak pon cuti skali! hahahaha... sedikit malas nak update.. eh afiq, jgn malas2. camner nk berjaya cam Abg Eq kalau malas2 cenggini.. hehehehe.. ^___^ .. ak nak share sket pe yg ak buat masa cuti chinese new year ari tu.. 

masa cuti, sempat la balik kg kat Alor Gajah. melaka.. jumpe nenda tersayang jap.. huhuh.. seronok la bile dpt jumpe kazen2 ku yg sengal tu.. kazen yg tak bape nk best pon ade gak! hahaha.. tp tu letak tapi! tak baik cite! hahahahaha...

kesahnye, hari ke 2 kat umah nenda.. ngah syok2 mengulor cam ular saye telan lembu, tetibe nenda panggil.. "mat pit" katanye.. neneda dari dulu pnggil ak camtu! hahaha.. "tolong nenek tebang pokok pisang kat balakang umah ni meh! sayang, pisang tu kalau tak amek.." hah! tu die, nenda i!!! hahaha.. ak pon ala2 naga baru bgon tido, mengeliat!!! hahaha.. bangun la jugak kan..ala, bkn selalu die minx tolong...

bermula la perjalanan masok kebon nenda ak..hahaha..mcm jouh je..blakang umah je pon..lalalalala.. sronok jugak la, ak pegi ngan kazen ak..nenda ikot skali! tunjuk jalan.. ayahnda , enrazak, ikot skerat jalan je.. hahaha..malas nk jln jouh2 katanye! eleh! saje la tu! hahahaha..



kejenye siket je pon..tebang pokok pisang ngan cabut ubi kayu.. haaaaaaa.... mesti ramai yg tak pernah cabut  ubi kayu kan?? kan??? kannn???? haaaa.. baik ngaku... hehehe.. psss...ak pon, sbenarnye first time cabot! hahahaha.. sgt seronok! sebab nak tarik tu sgt senang! hehehehe.. cabut la 2 pokok ubi.. pastu pokok pisang lak, sebatang tumbang di tangan afiq razak!!! hebat tak ak?  erk.. tak hebat? ok2.. teruskan membaca.. hahaha..

jom tgk gamba la.. hehehe.. walaupon g kebon, gigih snap pic!!! hahahaha.. =P

 hah!!! tgk!! nenda i kuat lagi tau!!!! naik bukit siap!!! hahaah


 ok, untuk memotong pokok pisang, kite harus cari urat2 nye terlebuh dahulu.. dah! tak yah nak
kelentong! ko libas je parang tu!!! 2, 3 kali tetak, tumbang dah! hahaha


 owh! introducing! kazen ak yang ting tong!!! si keding ni!!!! hahaha.. abid name nye.. ok sume, say hi too abid.. HYE ABID!!!... bagus anak murid..hehehe...


meh, nak share sket pada mereka yang belom pernah cabot ubi kayu ni.. cara nye senang saje!
  • mula2, pegi carik pokok ubi! kak pasar tak aci, sebab tu da dicabut..ko nk cabut ape lagi kalau kat pasar tu? hahaha.. n sila minx kebenaran tuan die dulu ye, kang tak pasal2 kene maki.. hahha

  • pastu, sila ambil posisi yang ditunjukkan kat bawah, yes! kene posing2 sket, baru la org kata cabout ubi dengan gaya mutu keunggulan! *eyh..cam penah dgr je tag line ni.. hahaha

  • dengan perlahan2, tarik pokok tersebot ke atas.. pastu gerak kat batang pokok tu ke kiri dan kanan.. buat pelan2..jgn gelojoh! nak lagi feel, pasang lagu dandut! haaaa.. baru la hasil gelekan tu mantap! hahaha.
  • lepastu, tanah yg lekat kat pokok tu, goyang2 la kan? hahaha.. bile da goyang2 tu, korang teruskan goyang bontot anda! hahaha.. jap lagi,  terkeluar la isi peroy ubi tu!! haaaaaa.. camni..




erkk.. ko tanye ini ape? ni la biskot meri.. ubi kayu nye adik oi!! hahaha

sempat la jugak kitaorang petik lada2 yang merah menyala kat pokok tu! series seronok! hehehe.. ^__6



adeh.. panjang lak entry kali ni..hahaha... ok2, da nk abes da pon.. nk tunjuk lagi satu pic.. tapi sebelom korang tgk gmba ni, korang kene bukak lagu pujaan malaya dulu....
:
:
:
:
:
:
:
:

dah pasang? haaa.. ok2.. baru leh tgk..
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

tu dia!!!! pujaan malaya!!! lariikkkkkkkkkk!!!! hahahahahaha

Feb 2, 2011

jom p pasar!!! lalaalal..

salam.. halllo sume... hari ni, pagi2 mak ak kejot..(tak de la pagi bebenor) ajak g pasar..''afiq, bangun, ikot mak p merket meh'' erk.. takdenye mak ak tetibe nk ckp utara...tak penah pon..so sila jgn percaya dialog tersebot.. mak ak ckp camni... ''apik, bangon-bangon.. temang nok g pasor jap..mok nok beli kepok ni'' haaa!! walau mak ak orang melaka, loghrat gannu die mantap ok! hahhahaha... mamai2 je ak pepagi hari, tido lmbat kot semalam.. huhuh.. so, gigih la ikot mak i yg gojes tu g pasar.. hello! mak ak cantek ok! hahaha.. tetibe je..


ape?? x macho g pasar? wawawaw.. ckp pakai idong eyh! suke-suke kembang, suke-suke kuncup! hahaha..haa, untuk mereka2 yang bergelar lelaki, bukan budak lelaki sebelah pintu je, sume lelaki! hahaha.. tetibe zami kene.. lalalalala.. penting tau korang g pasar ni.. at least tau camner nk pilih ikan,sayur n ayam tu sume.. masa muda remaja bole la, mak tolong beli kan, tak pon mkn kat kedai.. tapi.. kalau korang da idop bujang t, xkan hari2 nk beli makan kat kedai? rabak poket tu.. huhuh


lagi satu, kalau korang tak tau nk beli ikan, sape yg nk tolong belikan? mak cik sbelah umah? kalau mk cik tu anak ramai, bole la, at least die tau camner nk beli ikan.. kalau jiran korang tu andartu + x pndai masak? haaaa.. tak ke korang yg masak nanti? tak pasal-pasal kene ngorat ngan beliaw..erk.. kluar topik.. hahahaha...


nk share la few things yg ak tau pasal nk beli2 ikan ni.. yg da tau sila duduk diam2.. hehehe..

ikan
  •  yg paling penting, tgk mata ikan tu.. kalau merah ala2 ikan tu baru pas nanges, sah2 ikan tu tak segar!
  • picit2 sket ikan tu.. pas korang picit, tgk tmpat korang picit tu, bentuk kembali mcm biasa or bile korang picit, jari korang terus tembos? kalau tembos, sila cari kedai lain...

sayur
ni paling senang kot...tgk sahaja kondisi sayur tesebot.. kalau x bermaya, nmpak mcm kurang vitamin, sah2 tu tak segar! so sila senyum kat makcik tu, dan belalu pergi.. jgn korang marah lak mkcik tu sebab sayur tu layu.. kecik ati die kang..

ayam
ayam tak bnyak cekadak kot kalau nk beli, just pilih saiz2 yang korang nak je..nk gemok2 ke, or kurus2.. tapi, kalau ayam tu da lebam2 kat isi nye, jgn korang buat2 tak nmpak plak!  buat2 la sakit perot ke, pastu bla dari kedai tu..

haaa... abg2 sekalian, ingat penting tau benda ni, erk,,jap2.. ade gak pompuan tak tau nk beli ika? ak sebat ngan getah paip kang kalau tak pandai beli ikan! hahaha.. garang tak ak?? huhuh.. jom tgk pasar kat my home town! =)











.:done:.

berakhir sebuah penantian...

baru je td upate... entry before this, i was telling you guys that i'm motivated.. hmmm.. tp x tahan lama.. tatkala tengah malam menjelma, diri ini lemah seketika...ntah la.. kadang-kadang diri ni rasa bodoh sgt... kadang-kadang diri ni rasa bertuah... bodoh sebab masih setia menunggu... menunggu sesuatu yg memang tak pasti... bertuah bila ak diberi harapan.. harapan yg membuatkan aku terus menunggu... tapi, malam ni, aku tahu.. harapan itu semuanya palsu.. membuatkan penantian ak selama ni, tak bermakna.. KOSONG!


ntah la.. you want me to hate you? what do you means by that?

bilang saja bila kau tak mahu! senang! tak yah bagi harapan tu sume!

Feb 1, 2011

afiq razak bermotivasi hari ni!!! ahahha

yesss!!!! sy amat bermorivasi hari ni.. senyum sokmo! dari pagi, smpai tengah hari, smpai ke malam! hahaha.. ape sebab? sebab ak berjaya mengondol giveaway daniel adie!!!!! tak perlu kot nk kenal kan sape daniel adie ni.. kalau x kenal, sile gantung diri kat pokok tauge skang!!! er, tak lawak ke? ok fine! hohohoohoh...

haaaaaaaaa... see? nmpak tak tuan-tuan dan puan-puan sekalian??hehehe..


hayooh! bermotivasi la pasni haku! hahaah.. so skang tunggu abg posmen dtg umah la.. hope hadiah x sangkut kat banjir.. al maklum la, musim bnjir.. huhuh.. by the way, tahniah to adie coz berjaya handle giveaway ni.. ramai gak yg join dgr cite.. mantap la maknanya tu..

bile afiq razak nk wat give away plak? huhuh.. masih belom bersedia kot nk buat.. blog pon mcm tak betol2 terurus lagik.. huhuh...

tu je nk share tuk hari ni, esok kalau jadi, me n my parent bertolak balik kg kat melaka.. harap2 esok x hujan and jalan tak tutup dek banjir.. huhuhuh...


p/s: tgh layan lagu merawat luka by liza hanim... =)