Nov 23, 2011

ujan oh ujan...

bukak mata..kelip-kelip.. tutup mata..
bukak selimut.. tarik-tarik.. tutup selimut..
bukak mata..kelip-kelip.. tutup mata..

haaa.. ape xtvt tu? ce teka.. hahaha.. ape lagi.. tido la..




 adoi.. bile masok musim, tengkujuh..ini la xtvt paling best n paling di gemari ramai.. eleee.. x yah tipo la korang kalau kata tak tido musim2 ujan ni.. lagi-lagi kalau krang tgh cuti sem mcm fiq ni ha.. alamaaak.. tak leh nk wat pape beb bile ujan turun non-stop ni.. hatta nk mandi skali pon.. pikior 2-3 kali.. hahahaha..

segala xtvt terus terbeku.. nk basuh baju x leh.. nak g jogging pon x bole..  so kalau pas cuti fiq teteap gemok.. salahkan ujan.. bole? hahahaha

hmm.. tapi bile fikir-fikir balik.. things happend for a reason rite? allah turunkan hujan tak henti-henti mesti ade sebab..tak gitu..masa ni baru la kite sear nikmat matahari tu.. sebelom ni uk complain panas je.. haaa.. skang.. da sejuk.. complain jugak.. kan? x yah kata kat org lain.. fiq sendiri pon cenggitu.. haahaha...

Nov 16, 2011

biar ikhlas ye dik..

"Kalau dah nama LELAKI tu meang LELAKI jugak.. Baik yang tua, baik yang muda. Barang mesti bersepah-sepah.. Tak kiralah barang sendiri atau barang rumah.. Kalau kemas pun, asal boleh jer.. Nanti mesti yang perempuan kene kemas balik. Kan dah dua kali kerja??!!! Saboooor jela~.. Gggrrrr..==,"
tu dia.. start blogging ngan quote kata-kata seseorang...  salam.. hye sume.. actually ni status fb one of my fren dalam fb.. err.. tak kenal sgt pon die.. add kat fb camtu je.. past x penah nk bertegur sape pon.. huhuh.. tapi semalam fiq nmpak status ni kat wall die.. dengan pantas ak balas:

  
"Sebab tu la diciptanya wanita.. Untuk menampung kekurangan.. Tuk melengkapi 
satu sama lain.. Biar ikhlas dalam buat kerja.. ^_^"


adik.. memang la lelaki tu ramai yang suke wat sepah.. fiq akui.. fiq sendiri pon lelaki.. bersepah juga barang-barang... tapi.. jangan la marah sampai camtu.. kalau kite buat kerja.. biar ikhlas.. jangan ungkit- ungkit.. ok.. faham kamu penat.. tapi, biar la kepenatan tu berbaloi.. buat kerja ikhlas, penat dpt pahala.. buat kerja tak ikhlas, penat.. pahala x dpt..penat je lebih..


ok.. cuba korang buat kerja dalam keadaan gembira.. keadaan tenang jiwa.. seronok tak buat kerja? penat tu memang ada.. tapi seronok kan? okskang cube buat kerja masa tengah marah.. penat jugak kan? tapi seronok tak? sedar tak buat kerja dlm keadaan marah, 2 kali ganda penat nye tau.. 1st penat sebab buat kerja.. 2nd penat sebab marah.. marah tu penat tau.. gune emosi.. berkerut dahi..penat sume tu..


so pasni.. kalau tak suke skali pon kerja yang kite kena buat tu.. cube tarik nafas panjang2. tuka mind set.. dari pada marah.. kepada suka.. tak yah marah2 bile buat kerja..  awak maki-maki pon. kerja tu kene buat jugak.. so baik tenang kan fikiran jap..pastu buat kerja yang kite kena buat tu..






tak salah kan kalau ikhlas wat kerja? =) 
 

Nov 14, 2011

bersabar wahai kawan..



tak salah kalau nak suka pada seseorang.. 
tak salah kalau nk menyayangi seseorang.. 
tak salah jugak kalau nak menyintai seseorang..

kerana..
suka
sayang
cinta






itu semua lumrah sebagai seorang manusia,,
tapi.. harus ingat..
bagaimana kamu menyukai seseorang
bagaimana kamu menyayangi seseorang
        bagaimana kamu menyintai seseorang itu...

simpan dalam hati
atau
luahkan isi hati..

simpan dalam hati..
merana diri
menyintai dalam sepi
diri sendiri mati

luahkan isi hati mu
agar dia tahu
betapa ikhlas cintamu
walau dia tidak mahu
tapi itu satu kebenaran..




tak salah mencuba.. jawapan ya atau tidak bukan persoalan.. tapi yang penting, hati rasa lega.. tak dibebani rasa yang menyelubungi...








kalau jawapannya YA..
sape yg gembira?













kalau jawapan nya tidak
move on kawan.. hatimu bukan milik seorang gadis sahaja..
someone better is waiting for you!






** entry khas buat my fren merangkap my brother.
bile org tak reti bercinta bg nasihat pasal cinta.. lalaalalal.. 




Nov 8, 2011

menjadi tetamu pada aidil adha 2011..

      salam.. firstly fiq nak ucap selamat menyambut hari raya aidil adha.. semoga segala pengorbanan kita diberkati yang maha esa.. amacam? seronok makan daging lembu ngan daging? hehehe.. makan tu makan jugak tau.. tapi pengertian korban tu jangan lupe.. hehehe..

kalau tahun lepas, beraya kat KL..sebab tak balik kg.. taun ni nasib ku sama.. tak balik kampung gak.. tapi alhamdulillah.. raya aidil adha kali ni lain sket.. bagi fiq istimewa sket.. one of my fren dengan baik hati nya menjemput fiq beraya ngan family dia kat s,alam.. howaaaa.. sangat heppi.. hehehe..

special thanks to abg sya and family kerana sudi menerima sy beraya, haa.. kalau tak, mau nye menangis lagi masa dengar takbir raya.. jangan tak tau.. taun lepas mengalir air mata bile dengar takbir raya.. malam raya ok lagi.. bile pagi raya.. macam air paip mengalir air mata ak ni. hahahaha... taun ni tak nangis da..sebab tak beraya sesorang.. hehehehe,,sedih tu tetap sedih bile tak dpt beraya ngan family sendiri.. tapi dapat tumpang family orang pon jadi laa.. hehehe

tertarik bile tengok satu keluarga yang sangat heppi.. bukan kemewahan menjadi pengukur..bukan rumah besar menjadi pengikat.. tapi satu ikatan kasih sayang yang jelas dapat dilihat.. terima kasih lagi skali buat aunty vivian n mama abg sya.. maaf kalau ade menyusahkan.. ohh.. aunty vivian mak buyung GRAND ye..walau mengandung, tapi tetap meletop.. hahaha..
( nk ckp depan2 maluuu.. hahaha)




ntah kenapa fiq tak banyak cakap.. mungkin segan kott ngan family abg sya.. hahaha.. pura2 malu ye.. ngaaa... insyaallah, di lain masa, kite jumpa lagi ye.. =)


p/s: tgh siapkan hadiah tuk abg sya sempena konvo beliau... ^_^

Nov 2, 2011

jatuh cinta dengan camera lomography..

salam.. hello sume.. hari ni ak sangant rajin tuk blog walking..sebab da lame gile tinggal.. hehehe.. so masa duk syok singgah kat blog-blog yg ak follow.. tetibe jumpa benda yang sgt menarik perhatian ak... huhuh.. hayoh..lagi mau tanya ka apa itu benda? hahahaha... rasa jatuh cinta dengan camera lomography..  cube intai blog diorang ni.. gambar sgt cantik! kagum lak rasanye.. heheeh..   blog Naz Zan and blog itik kejam.. haa..da tgk lom? cantik tak? cantikkan?


disebabkan 2 entri diorang ni, ak da jatuh cinta kat camera lomography.. nak salah kan diorang boleh tak? hahaha.. juz kidding.. dulu pernah la tgk camera ni.. cantik la n tau la ade effect2 yang boleh dihasilkan dgn cemera ni..tp tak tau plak hasil nya secantik tu.. huhuh..


ade 3 sebab kenapa ak jatuh cinta ngan camera ni,




1st
  camera ni sangat comel!!!! comel dari segi fizikal nya..maksud aku design camera ni sangat menarik.. tak caye? betol ni tak caye? tgk gamba2 ni...












haaa.. comel tak? cube la ckp tak comel..  hempok kepala ngan peti ais kang! hahahaha


2nd
      sebab macam lain dari yang lain..kalau skarang..ramai duk gile dslr kan? so bile tgk camera ni, ak tgk cam a bit different.. memang la benda ni da lama.. tp tak ramai kot yang guna camera ni..

3rd
     the most important thing is.. gambar yang dihasilkan sangat cantik.. mcam ade cerita tersendiri yang terkandung dlm gambar tu.. cakap bnyak tak de kemana kan.. korang tengok je gambar2 ni..






haaa..amacam? cantik tak? myb ade kata gambar guna lomography ni tak cantik..takpe la.. tu pendapat masing-masing..tp bagi afiq razak, gambar-gambarnya sgt cantik! hehhe

Afiq Kata: hmm.. ade sape-sape nk hadiahkan fiq camera ni tak hahaahahaha



Nov 1, 2011

the truth thats hurt

        salam,..pernah tak korang hadapi kebenaran yang pahit tuk di telan? mesti penah kan? kadang-kadang hidup ni kejam kan? menghukum dengan bergitu pedih.. bile kite dapat tahu sesuatu yang betul, tapi ianya sangat menakutkan untuk dihadam oleh emosi dan perasaan.

tapi.. kebenaran yang pahit mcm peria ni lebih bagus dari penipuan yang manis macam gula tu kan? suka atau tak, kebenaran tu la kita kene terima senan ianya sesuatu yang pasti... kan?tak perlu bohong diri sendiri semata-mata nak tutup kebenaran yang pahit tu.

tapi, sebelum kita nak tahu sesuatu yang benar tuk sesuatu perkara, hati kena tenang, minda kena sedia.. baru lah kebenaran yang pahit tu, boleh kite kunyah perlahan-lahan, telan dan terus hadam.. memang pahitnye tu terasa, tapi ianya hanya sementara.. yang penting, kita tenang menelan kepahitan tu sume..




senyum je..walapun sakit.. =')